[OPINIÓ] Ràdio Delta, la nostra emissora municipal, ha mort per privatització

L'Ajuntament de Deltebre ha privatitzat l'emissora de ràdio municipal, Ràdio Delta, nascuda el 1983.

Et pares a pensar i, emissora de ràdio municipal, què és una emissora de ràdio municipal?

Llavors penses: ha de ser un instrument que fomente la informació i participació dels veïns i veïnes del poble. Ha de ser un lloc on puguen participar forces polítiques, associacions, entitats i persones individuals. Ha de ser un mitjà de comunicació on hi hagi llibertat d’expressió i igualtat d’oportunitats per a tothom.

La concepció de la ràdio com a mitjà viu i participatiu, dinamitzador de la vida de l’Ajuntament i capacitat per apropar el treball municipal als veïns i veïnes, així com la consciència de l’important paper que té de jugar a l’hora de fomentar la cultura, el teixit associatiu, etc..

En resum, una emissora de ràdio municipal ha d’estar caracteritzada per ser un mitjà de comunicació de titularitat pública, per tractar-se d’un mitjà de comunicació local, garantir l’objectivitat, veracitat i la imparcialitat de les informacions, separar sempre entre informacions i opinions, respectar tot el pluralisme (polític, religiós, social, cultural i lingüístic), protegir a la joventut i a la infància, excloent a la exaltació de la violència i l’apologia dels fets i conductes atemptatòries contra la vida, la llibertat i la igualtat entre homes i dones i potenciar la participació, la cohesió i la motivació de la gent del poble per tal de fer gran entre tots i totes aquesta emissora pública.

I ara és quan dic, SÍ, l'emissora municipal del meu poble era una gran emissora pública.

Ràdio Delta, per a qui no la coneixíeu era una emissora on hi participava gent de totes les edats de manera voluntària. Ja sigui perquè volien expressar-se mitjançant l'emissora o si perquè els agradava l’àmbit o la música, etc… Amb programes diversos, diferents temàtiques, entrevistes, seguiments de les festes etc..

S’escoltava i es seguia a la majoria de botigues i perruqueries del poble, la gent que embotellava, les dones dels cosidors esperant els seus programes preferits i escollint quina cançó triaven aquell matí, els i les jóvens que durant la setmana es preparaven les llistes per a fer els programes en cap de setmana, aquell programa picant en dimarts que totes escoltàvem perquè era el tema de conversa l’endemà a l’institut. El seguiment de les festes, el dia dels innocents, de les cavalcades de reis mags per veure per on anaven, que estava passant i sempre amb alegries que et feien sentir especial… Va ser una emissora municipal influent entre els jóvens, alguns van continuar amb la música i van sorgir Dj’s… Era una ràdio municipal amb les portes obertes per a tothom i que ara, ja res serà igual…

En tots els col·lectius dels que he format i formo part, al moment de fer difusió d’algun acte sempre deia: “Anunciem a Ràdio Delta, aquí al poble l’escolta quasi tothom!” I aquesta frase era així perquè era la Ràdio de totes, era la Ràdio que la gent del poble ens sentíem nostra i la vam fer gran conjuntament. Els i les voluntàries treballant, la gent participant i la resta escoltant…

I sí, parlo en passat perquè desgraciadament, Ràdio Delta, la nostra emissora municipal ha mort per privatització i així, amb molta pena per tot l’esforç realitzat per molta gent i perquè els xiquets i xiquetes que vindran ja no ho podran viure, ús anuncio la seva defunció.

Això sí, amollem el fil i l’agulla perquè ara ho podreu veure pel mòbil mitjançant mans privades.

" ... una emissora de ràdio municipal ha d’estar caracteritzada per ser un mitjà de comunicació de titularitat pública, per tractar-se d’un mitjà de comunicació local, garantir l’objectivitat, veracitat i la imparcialitat de les informacions, separar sempre entre informacions i opinions, respectar tot el pluralisme ..."