Argumentaris de la CUP Deltebre al ple municipal de l’11 d’octubre de 2016

2. DICTAMEN DE PROPOSTA D'APROVACIÓ EXPEDIENT MODIFICACIÓ DE CRÈDITS NÚM. 7/2016 TRASPÀS ENTRE PARTIDES SENSE VINCULACIÓ JURÍDICA
Votem en contra pels següents motius:
- La proposta de traspàs entre partides ens genera desconfiança per la falta de previsió en partides com : conservació ensenyament 1.398,00, Subministrament d’edificis municipals culturals 7.500,00, subministrament biblioteca 1.000,00, Deltebre Dansa 4.196,06, conservació esports i esbarjo 2.000,00, publicacions diaris oficials 2.000,00.
- Per una altra banda destinar 15.000€ a enfocament turístic l’últim trimestre de l’any sense concretar en què, ho considerem innecessari.
- La tendència del govern municipal a l’externalització de serveis genera unes despeses que considerem que podrien ser inferiors si foren assumides pels treballadors municipals. Despeses de notaria, registre i altres serveis externs 23.000,00.
- Recollida i protecció animals 2.000,00 a la baixa. Quan tindrem la informació que hem sol·licitat, ja en parlarem.
- Volem dir que caldria poder votar punt per punt com hem dit en altres votacions, ja que hi ha punts que sí que estem a favor.

8. DICTAMEN PROPOSTA PER TAL D'INICIAR ELS TREBALLS DE REDACCIÓ DEL PLA D'ORDENACIÓ URBANÍSTICA DE DELTEBRE.
A favor de l’inici de l’encàrrec de la redacció, però demanem que no es mantinga al marge l’oposició, donada la importància del POUM per al poble.
Que no s’utilitze el ple per ratificar fets consumats als despatxos.

9. DICTAMEN PROPOSTA D'APROVACIÓ INICIAL DEL PROGRAMA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA DEL PLA D'ORDENACIÓ URBANÍSTICA DE DELTEBRE
Voldríem fer diverses consideracions per les quals votem en contra.
1. L’Ajuntament de Deltebre presenta a les regidores i al poble un programa de participació ciutadana del POUM dos mesos després d’adjudicar aquests treballs a una empresa. Pretén que les regidores aproven aquest programa quan aquest ha estat elaborat de forma unilateral per l’equip de govern i ja ha estat adjudicat a una empresa.
2. A nivell global, tenim la percepció que l’equip de govern defineix el programa de participació ciutadana com un tràmit administratiu per a fer el POUM. Volem recordar que un POUM acostuma a tenir una vigència d’uns 20-30 anys i que és la figura que defineix el Deltebre del futur. Per tant, és tota la població de Deltebre qui ha de poder tindre veu en com vol que siga el poble dels seus fills i néts.
Cal que el Programa de Participació Ciutadana done una especial rellevància a obrir un debat de fons previ de quin és el model que volem per a Deltebre. No n’hi ha prou a fer una reunió amb un sector o obrir un web per a fer propostes. No n’hi ha prou a dibuixar un POUM al despatx de l’Ajuntament o de la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme per a, després, deixar unes quantes setmanes per a presentar esmenes.
3. Pel que fa al contingut del programa de participació, en la primera fase de redacció i lliurament no figura cap mesura de participació de la ciutadania on puguen proposar canvis i esmenes al propi programa. L’Ajuntament i l’empresa diuen com ha de participar la ciutadania sense que aquesta puga decidir com vol o pot participar.
En cap de les fases, figuren processos d’avaluació i seguiment del propi procés de participació ni contemplen mecanismes per a modificar el programa en cas de poca participació de la ciutadania. Sí que hi figuren enquestes de percepció i expectatives ciutadanes del POUM però no s’hi contempla redefinició del programa en cas de baixa participació.
Per tot això, des de la CUP Deltebre apostem per un model de participació directa. Falten mecanismes d’incentivació a la participació. Cal recordar que la població no està acostumada a participar després d’anys de delegació de poder. Si volem una democràcia participativa cal treballar abans com fer participar.