CUP Deltebre presenta al·legacions al ROM i una proposta de participació ciutadana

La CUP Deltebre ha presentat, aquest dilluns 3 de març, a l’Ajuntament de Deltebre, les al·legacions al Reglament Orgànic Municipal i hi ha adjuntat una proposta de Reglament de Participació Ciutadana.

La CUP va engegar fa uns mesos una campanya de participació ciutadana amb l’objectiu de recollir signatures per presentaruna moció popular a fi d’obrir el debat polític davant la forma de participacióciutadana del consistori.

L’Ajuntament de Deltebre en el moment de l’inici de la campanya no disposava de Reglament de Participació Ciutadana ni Reglament Orgànic Municipal (ROM), on s'estableixen les eines per permetre la participació ciutadana en els afers que afecten el municipi.

La publicació del ROM que ha fet l’Ajuntament de Deltebre no s’ajusta a les demandes que  la CUP Deltebre va començar a difondre amb aquesta campanya de participació ciutadana i per aquest motiu n’hem fet les al·legacions i adjuntem la proposta Reglament de Participació Ciutadana perquè des de la CUP pensem que cal impulsar hàbits i valors participatius, per avançar cap a una població democràtica, participativa, transparent i comunitària.

 Des de la CUP considerem bàsics tres aspectes imprescindibles:

Disposar d’informació suficient, veraç, contrastada i amb un llenguatge proper com a element imprescindible per al control democràtic de la gestió municipal.

Fer pedagogia i promoció d’aptituds basades en el diàleg, la cooperació i les formes democràtiques de prendre decisions.

Facilitar l’accés de tothom que vulga a participar en els assumptes públics.

De les al·legacions presentades destaquem que la presentació de mocions de part de la ciutadania s’ajuste a 100 firmes, amb la proposta de ROM de l’Ajuntament es necessita un 10% de la població amb dret a vot, això a Deltebre s’aproxima a les 1.000 firmes.

També demanem que l’horari del ple municipal siga en horari de tarda i a una hora on la ciutadania hi puga assistir. Actualment els plens municipals es realitzen en horari de matí.

A mateix temps que es facilite la participació ciutadana en els plens i que es puga intervindre en el punt de precs i preguntes.

Elaborar aquestes al·legacions no ha estat fàcil ja que no se’ns han facilitat fotocòpies del document. Aquesta és també una de les nostres al·legacions, que es proporcionen fotocòpies a la ciutadania d’aquells documents que requereixen per poder-los treballar. 

Finalment volem dir que l’Ajuntament no ha fet publicitat de la proposta de ROM tot i la importància d’aquest reglament per a la ciutadania.

En total s’han al·legat 34 punts del ROM, amb la intenció de matisar ambigüitats però sobretot perquè la política municipal siga més transparent a la ciutadania i perquè la ciutadania hi puga participar.